صدای آواز پرندگان، شکوفه دادن گل های بهاری و افزایش دما نوید بخش آغاز بهار است. در کشور ایران به دلیل شرایط منحصر به فرد آب هوایی استارت بهاره نیز در زمان های مختلفی می باشد. در مناطق جنوبی کشور که هوا گرمتر است بهمن ماه و اسفند شروع فصل زنبورداری می باشد و در مناطق سردسیر تا فروردین و حتی اردیبهشت ماه ممکن است به تاخیر افتد. در این زمان ما می دانیم که در اطراف ما چه می گذرد، اما رسیدن بهار برای زنبور عسل چه معنایی دارد؟ سعی کردیم هرچیزی که در مورد استارت بهاره و جمعیت سازی لازم است بدانید در این مقاله بیاوریم پس این مقاله را تا انتها بخوانید.
در کلنی زنبور عسل چه اتفاقی میوفتد؟
فعالیت هایی که در کلنی انجام می شود با توجه به فصل متفاوت است. بهار مهم ترین فصل برای زنبورهای عسل است. زنبورهایی که با ذخیره عسل سال قبل خود از ماه های سرد زمستان جان سالم به در برده اند، در فصل جدید باید جمعیت خود را افزایش دهند، بنابراین به منابعی جدیدی نیاز دارند. با افزایش جمعیت کلنی، تعداد زنبورهای جوان نیز افزایش می یابد. این به معنی زنبورهای کارگر بیشتر برای تولید عسل است. زنبورهای کارگر در بهار به محض ظهور اولین منبع گرده، مشغول یافتن غذا برای کلنی خود می شوند. هنگامی که جمعیت کلنی زیاد می شود، ملکه تخم گذاری نر را هم برای بچه دهی یا تقسیم طبیعی کلنی، افزایش می دهد. به همین دلیل زنبورها برای تولید یک ملکه جدید نیز آماده می شوند. زنبورها علاوه بر جمع آوری شهد و گرده، آب را نیز برای تنظیم دمای کندو جمع آوری می کنند. با پایان بهار و شروع تابستان، زنبورها منابع غذایی فراوانی برای تهیه کلنی خواهند داشت. ما نیز به عنوان زنبوردار باید یکسری اقدامات بسیار مهم را در ابتدای بهار انجام دهیم.
اقدامات بهداشتی در استارت بهاره
در ابتدای بهار کندوها و ابزاری که از سال گذشته مانده را ضدعفونی کنید. دقت کنید این مهم ترین عامل در جلوگیری از انتشار بیماری ها می باشد. پس این نکته را بسیار جدی بگیرید. برای ضدعفونی کردن ابزار و پوکه ها بسته به شرایطی که دارید از پاک کننده هایی مثل اسید استیک استفاده کنید. شعله دادن ابزار و داخل کندو هم گزینه مناسبی می باشد.
به هیچ وجه از پوکه های سایر زنبورداران استفاده نکنید
بسیار مشاهده شده که زنبوردارانی که پوکه از سایر زنبورستان ها وارد زنبورستان خود کرده اند دچار بیماری و تلفات شده اند. در برخی موارد وقتی کلنی های یک زنبوردار به علت بیماری از بین بروند ممکن است زنبور دار اقدام به فروش پوکه های اضافی کند. پوکه ها از مهم ترین عوامل انتقال عوامل بیماری زا هستند. بنابراین این نکته را بسیار جدی بگیرید.
مناطقی که سم پاشی می شود را بشناسید و با باغداران و کشاورزان در ارتباط باشید
با توجه به اینکه انرژی لازم برای تمام فعالیتهای زنبور عسل از انرژی حاصل از واکنشهای متابولیکی تأمین می شود، تمام فعالیت های زنبور عسل از ملکه گرفته تا کارگرها و زنبور های نر وابسته به متابولیسم است. متابولیسم یا سوخت و ساز، انرژی لازم برای فعالیت های موجودات را فراهم می کند. تخم ریزی و پرورش نوزاد فقط وابسته به ملکه نیست بلکه هر کدام از بخش های کلنی وظیفه خود را دارند. زنبور های کارگر با مراقبت از لاروها و تامین غذا و آماده سازی سلول ها شرایط لازم را برای تخم گذاری ملکه را فراهم میکنند و با تنظیم و متعادل بودن متابولیسم، تمامی فرایندها به صورت ایده ال اتفاق می افتد. در زنبورهای نر هم که تأمین کننده اسپرم هستند، کیفیت اسپرماتوزوئیدها ارتباط مستقیمی با تنظیم بودن متابولیسم دارد. تأمین انرژی کافی برای ملکه هم به عنوان تنها تولید کننده نسل در کندو نیز وابسته به سوخت و ساز است تا پروتئین ها، چربی ها و سایر ماکرومولکولهای مسیر تولید مثل در زمان و مقدار مناسب فراهم گردد .
آماده سازی شناسنامه زنبورداری
یک شناسنامه زنبورداری درست کنید و اطلاعات کندوها را ثبت نمایید. ثبت اطلاعات کندوها مدیریت زنبورستان را ارتقا داده و باعث می شود در بازدیدهای بعد مدت کوتاه تری را صرف هر کندو کنید.
بررسی وجود ملکه و ذخیره غذایی
تمامی کندوها را چک کنید و از وجود ملکه و ذخیره غذایی کافی مطمئن شوید. میتوانید در پایان زمستان با بلند کردن (بالا بردن بدون باز کردن) کندوها، تا حدودی ذخیره مواد غذایی کلنیهای خود را تخمین بزنید. اگر سنگین هستند، احتمالا هنوز عسل در دسترس دارند. اگر سبک بوده و به راحتی بلند شدند، ممکن است تا زمانی که گلها شروع به شکوفه دادن کنند، به تغذیه کمکی نیاز داشته باشند. می توانید به روش رابین هود نیز عمل کنید یعنی عسل را از کندوهایی که عسل زیادی دارند بردارید و به کندوهای که گرسنه هستند بدهید.
مقاله زیر را از دست ندهید :
مراقب نوسانات دمایی ابتدای بهار باشید
در ابتدای بهار نوسانات دمایی بسیار زیادی داریم که اگر مراقب نباشیم می تواند از عوامل اصلی مرگ و میر در زنبورستان باشد. تا زمانی که این نوسانات دمایی وجود دارد زنبور ها را فشرده نگه دارید. در صورت دادن فضای زیاد در این حالت ملکه اقدام به تخم ریزی زیادی کرده و با سرد شدن ناگهانی هوا ممکن زنبورهای پرستار قادر به گرم گرم کردن تمام نوزادان نباشند و سرمازدگی، لاروها را از بین ببرد که علاوه بر خسارات ناشی از اتلاف انرژی و از بین رفتن جمعیت ممکن باعث ایجاد آلودگی های ثانویه و بیماری های مختلفی شود.
تغذیه بهاره برای زنبورها: چراها، چه زمانی و چگونه؟
بهار فصل جمعیت سازی است بنابراین در این فصل تلاش برای افزایش جمعیت کلنی پیش از گرمای تابستان بسیار مهم است. یکی از پارامترهای لازم برای رشد جمعیت در دسترس بودن منابع غذایی می باشد. گاهی اوقات لازم است که زنبورهای خود را با شربت شکر تغذیه کنید، به خصوص در اوایل فصل که نوسانات دمایی مانع از چراگری زنبورها می شود. زنبورهای عسل در اوایل بهار برای ساخت شان و افزایش جمعیت به انرژی زیادی نیاز دارند. از طرفی در ابتدای بهار که گرده فراوان است و ممکن است شهد کافی در دسترس زنبور عسل نباشد، تغذیه شربت تحریکی باعث افزایش تخم ریزی ملکه و جمعیت خواهد شد. تغذیه در ابتدای بهار با شربت شکر رقیق به نسبت ۱ به ۱ یعنی یک قسمت شکر و یک قسمت آب یا ۲ به ۱ یعنی دو قسمت آب و یک قسمت شکر انجام می شود که در این حالت زنبورها شربت را ذخیره نمی کنند و آن را می خورند. مقدار این شربت ها به صورت تحریکی بوده و روزانه حدود 100 تا 200 سی سی کافی است. در صورت کمبود گرده استفاده از کیک گرده نیز ضروری است و در صورتی که زنبور ها در برداشتن شربت مشکل داشتند میتوانید از خمیر شیرین استفاده کنید.
نقش متابولیسم اپتیمایزر بن زا بی در استارت بهاره
انرژی لازم برای تمام فعالیت های زنبور عسل از انرژی حاصل از واکنش های متابولیکی تامین می شود. بنابراین تمام فعالیت های زنبور عسل از ملکه گرفته تا کارگرها و زنبور های نر وابسته به متابولیسم است.
ابتدای بهار فصل افزایش جمعیت است و نیاز است تخم ریزی به حداکثر مقدار خود برسد .تخم ریزی و پرورش نوزاد فقط وابسته به ملکه نیست بلکه هر کدام از بخش های کلنی وظیفه خود را دارند. زنبور های کارگر با مراقب از لاروها و تامین غذا و آماده سازی سلول ها شرایط لازم را برای تخم گذاری ملکه را فراهم میکنندکه با تنظیم و متعادل بودن متابولیسم تمامی فرایندها به صورت ایده ال اتفاق میوفتد. زنبورهای نر هم، تامین کننده اسپرم هستند و کیفیت اسپرماتوزوئیدها نیز ارتباط مستقیمی با تنظیم بودن متابولیسم دارد.
تأمین انرژی کافی برای ملکه به عنوان تنها تولید کننده نسل در کندو نیز وابسته به سوخت و ساز است تا پروتئین ها، چربی ها و سایر ماکرومولکولهای مسیر تولید مثل در زمان و مقدار مناسب فراهم گردد . بنابراین تنظیم و متعادل بودن متابولیسم در ابتدای بهار باعث ارتقای عملکرد زنبور عسل خواهد شد.