شاید برای شما سوال باشد که استفاده از آنتی بیوتیک برای مرغ خانگی، چه معایب و مزایایی دارد. در این مقاله، به انواع آنتی بیوتیکهای رایج و قابل استفاده برای مصرف مرغها خواهیم پرداخت و همچنین، اثر آنتی بیوتیکها بر روی سلامتی مرغ و انسان را بررسی میکنیم.
آنتی بیوتیک برای مرغ خانگی
در سالهای اخیر استفاده از آنتی بیوتیک برای مرغ خانگی، بسیار رایج شده است. معمولا آنتی بیوتیکها در اصل برای پیشگیری یا درمان عفونت طیور مورد استفاده قرار میگیرند. بررسیها نشان میدهد که آنتی بیوتیکها علاوه بر حفظ سلامتی مرغها، باعث افزایش رشد آنها نیز میشوند. در ادامه برخی از رایجترین آنتی بیوتیکهای مورد استفاده برای مرغها را معرفی میکنیم. توجه داشته باشید که مصرف آنتی بیوتیک برای مرغ خانگی باید زیر نظر دامپزشک انجام شود.
سولفونامیدها
سولفونامیدها داروهای ضد میکروبی هستند که برای درمان بسیاری از عفونتها کاربرد دارند. آنها به طور پیشگیرانه برای حیوانات تجویز میشوند و در دوزهای مختلف، به آب یا خوراک مرغها اضافه میشوند. این ترکیبات در پزشکی انسان کاربرد زیادی ندارند؛ اگرچه گاهی اوقات مورد استفاده قرار میگیرند. با این حال، مطالعات گزارش میدهند که استفاده پیشگیرانه از سولفونامیدها در پرورش مرغ، باکتریهایی با ویژگیهای مقاوم به داروهای مختلف را ایجاد میکنند که ممکن است به آنتیبیوتیکهای مهم برای انسان نیز مقاوم باشند. بنابراین، استفاده از آنتی بیوتیکهای غیرضروری مرغ، میتواند منجر به نتایج مخربی در سلامت انسان شود.
مقاله پیشنهادی: بهترین غذا برای رشد سریع جوجه مرغ چیست؟
فلوروکینولونها
فلوروکینولونها که به عنوان دارو برای انسان و مرغ استفاده میشوند، اغلب برای درمان عفونتهای تنفسی در مرغها و جوجهها استفاده میشوند که به دلیل هوای متراکم آمونیاک ناشی از مدفوع در مزارع و مراکز پرورش مرغ رایج است. در سالهای اخیر، استفاده از این ترکیبات به منظور کاهش شیوع کمپیلوباکتر مقاوم به فلوروکینولون در انسان ممنوع شد؛ اما همچنان در برخی از کشورها از این ترکیبات استفاده میشود. مطالعات نشان میدهد که باقیمانده این مواد ممنوعه در طیور کشتار شده، باقی میماند.
تتراسایکلینها
داروهای این نوع آنتی بیوتیک، از تکثیر باکتریها جلوگیری میکنند و به سیستم ایمنی آسیب دیده پرنده، فرصت مبارزه با عفونت را میدهند. تتراسایکلینها به طور گسترده در پرورش مرغ مورد استفاده قرار میگیرند و تقریبا بیشترین استفاده را در این حوزه نسبت به سایر آنتیبیوتیکها دارند.
تتراسایکلینها به عنوان یک داروی پیشگیرانه و محرک رشد مورد استفاده قرار میگیرند؛ اما استفاده بیش از حد از آنها خظرناک است. بررسیها نشان میدهد که در گوشت مرغ، مقادیر فراوانی از باقی مانده تتراسایکلین یافت میشود که این موضوع بسیار نگران کننده است.
پنیسیلینها
پنیسیلینها گروهی از آنتی بیوتیکها هستند که افراد عادی، بیشتر با آن آشنا هستند. پنیسیلینها اولین دسته از داروهای آنتی بیوتیکی هستند که کشف شدند. این ترکیبات از تشکیل دیواره سلولی باکتری جلوگیری میکنند و مانع رشد و تکثیر آنها میشوند.
پنیسیلین یک نوع آنتی بیوتیک برای مرغ خانگی به شمار میرود. هدف اولیه پنیسیلین، درمان طیوری است که از بیماریهای پوستی رنج میبرند؛ اما با توجه تاثیری که بر افزایش رشد مرغها دارند، از پنیسیلین برای رشد مرغ نیز استفاده میشود. طبق پیشنهاد FDA، اهداف توسعه رشد توسط پنیسیلینها در طیور و دام، حذف خواهد شد.
استرپتوگرامینها
استرپتوگرامین برای درمان گاوها و مرغها استفاده میشود. همچنین این ترکیبات، برای انسانهایی که از عفونتهای میکروبی، از جمله عفونتهای پوست و بافت نرم رنج میبرند، استفاده میشود. در انسان این آنتی بیوتیک بسیار مهم، برای درمان عفونتهای دستگاه ادراری، عفونتهای قلبی و عفونت های ناشی از باکتریهای مقاوم به آنتی بیوتیک مانند انتروکوک و استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متیسیلین (MRSA) استفاده میشود.
استرپتوگرامینها از ترکیب دو نوع مولکول دارویی مجزا و نامرتبط تشکیل شدهاند که به طور جداگانه از تکثیر باکتریها جلوگیری میکنند؛ اما وقتی با هم استفاده میشوند، میتوانند به عفونتها پایان دهند. داروهای این دسته، هم از تولید پروتئینها و هم از تشکیل دیواره سلولی جلوگیری میکنند.
لینکوزامیدها
لینکوزامیدها در دامپروری برای درمان پرندگان و دامها استفاده میشوند. پزشکان برای عفونتهای باکتریایی نیز این دارو را برای انسان تجویز میکنند. لینکوزامیدها در برابر عفونتهای استخوانی مفید هستند؛ زیرا به خوبی در بیشتر بافتها نفوذ میکنند. کاربرد دیگر لینکوزامیدها برای درمان عفونتهای دندانی در انسان است.
سایر آنتیبیوتیکها
علاوه بر موارد اشاره شده، بسته به شرایط و نیاز پرندگان، از آنتی بیوتیکهای زیر در رژیم غذایی آنها استفاده میشود:
- یونوفورها: جلوگیری از عفونت رودهها
- آمینوگلیکوزیدها: درمان عفونتهای رودهای
- ماکرولیدها: درمان یک بیماری کشنده به نام آنتریت نکروزه که در اثر پرخوری ایجاد میشود
- کینولونها: درمان عفونتهای ناشی از طیف وسیعی از باکتریها
تاثیر آنتی بیوتیکها بر روی سلامتی مرغها و انسانها
استفاده گسترده از آنتی بیوتیک برای مرغ خانگی، باعث افزایش رشد مرغ و جلوگیری از ایجاد عفونتهای مختلف میشود؛ اما استفاده بیش از حد از آنتی بیوتیکها در پرورش مرغ، به طور گسترده به عنوان عامل مهمی در بحران رو به رشد مقاومت آنتی بیوتیکی در نظر گرفته میشود. این پدیده زمانی اتفاق میافتد که جمعیتهای باکتریایی بتوانند خود را با داروها وفق دهند تا زمانی که در نهایت بتوانند در مقابل آنتیبیوتیکهایی که زمانی به سرعت و به راحتی آنها را از بین میبردند، مقاومت کنند.
مقاومت آنتی بیوتیکی نه تنها برای حیوانات، بلکه برای انسان نیز یک نگرانی جدی برای سلامتی است؛ زیرا منجر به گزینههای کمتری برای درمان عفونتها و بیماریهای باکتریایی میشود. سازمان جهانی بهداشت، بحران رو به رشد مقاومت آنتیبیوتیکی، ضدانگلی، ضدقارچی و ضدویروسی را یک مشکل بزرگ اعلام کرده است. مقاومت ضدمیکروبی با نزدیک به 5 میلیون مرگ در سال 2019 همراه بود و پیشبینی میشود که تا سال 2050 به 10 میلیون مرگ سالانه افزایش یابد که بیشتر از افرادی است که در حال حاضر بر اثر سرطان میمیرند.
برای کسب اطلاعات بیشتر: تقویت سیستم ایمنی مرغ با جدیدترین تکنولوژی روز
آیا آنتیبیوتیکها برای سلامتی مرغهای خانگی مناسب هستند؟
آنتیبیوتیکها از جمله ترکیباتی هستند که برای درمان یا پیشگیری از بیماریهای عفونی و همچنین، افزایش رشد مرغها، به رژیم غذایی آنها اضافه میشوند. سولفونامیدها، فلوروکینولونها، تتراسایکلینها، پنیسیلینها، استرپتوگرامینها، لینکوزامیدها و سایرآنتیبیوتیکهای رایج، برای حفظ سلامتی و رشد طیور مورد استفاده قرار میگیرند.
استفاده از آنتی بیوتیک برای مراغ خانگی، با وجود مزایایی که دارد، نگرانیهایی را برای سلامت مرغها و انسانها ایجاد کردهاست. استفاده زیاد از آنتیبیوتیکها، باعث ایجاد مقاومت آنتیبیوتیکی عوامل بیماریزا در مرغ و در نهایت انسان میشود. این پدیده باعث میشود که برای درمان بیماریهای عفونی، آنتیبیوتیکها کارایی خود را از دست بدهند و نتوانند میکروبها را از بین ببرند. بنابراین، باید استفاده از آنتی بیوتیک برای مرغ خانگی را به حداقل رساند. در همین راستا، شرکت صاشکو محصولی به نام مکمل خوراک مرغ بنزا چیکن را تولید کرده است که باعث کاهش استفاده از آنتیبیوتیکها برای مرغهای خانگی میشود. اگر سوالی دارید، میتوانید در همین بخش کامنت بگذارید و یا با کارشناسان صاشکو تماس بگیرید.
10 پاسخ
سلام ، یکی از جوجه های من از دیروز تاحالا وقتی یکم راه میره سریع میشینه. یعنی انگار مشکل از پاهاشه ، نمیدونم درد میکنه یا چی ولی نمیتونه رو پاهاش وایسته.
مشکل از چی هستش و راه درمان چیه؟
سلام همراه عزیز
اگر منظورشما از درد پا لنگش هست، این عارضه علل مختلفی داره، از عوامل ژنتیکی گرفته تا تغذیه ناکافی و عدم بالانس جیره و… همچنین بیماری های عفونی و تنش های محیطی همه می توانند باعث افت عملکرد سیستم عصبی-عضلانی و در نهایت اختلالات حرکتی بشوند. معمولا جوجه های دچار لنگش به سختی درمان می شوند، اما جهت پیشگیری و در مواردی جهت درمان استفاده از ترکیبات ریزمغذی مواد معدنی مثل مس، منگنز و روی و ویتامینها مثل ویتامین D و همچنین توجه به وجود کلسیم کافی در جیره میتواند مثمر ثمر باشد. به علاوه توجه به وجود شرایط محیطی و تهویه مناسب بسیار حائز اهمیت هست.
ایا برای رشد جوجه کبک هم انتی بیوتیک استفاده میشود
اگر میشود به کدام اندازه ممنون
همراه عزیز
امروزه آنتی بیوتیک ها باید فقط در موارد کاملا ضروری و بیماری و آن هم صرفا با دستور دامپزشک مصرف بشوند.
من میخواهم جوجه ها زود رشد کنند لطفا یک مشاوره بدهید
با سلامت
همراه گرامی برای رشد جوجه مهمترین فاکتورها تامین نیازهای غذایی پرنده در حد کافی توسط یک جیره متعادل از نظر انرژی، پروتئین، مواد معدنی و ویتامینهاست. شرایط بهداشتی و دنا و رطوبت محل نگهداری پرنده هم قطعا باید استاندارد و مناسب باشد.
سلام موقع استفاده آنتی بیوتیکها برای مرغ آیا میتوان تخم مرغ را مصرف کرد ؟؟؟
اگرنمیشود تا چه مدت نمیشود؟!
دوست عزیز قطعا هنگام تجویز دارو نباید تخم مرغ مصرف شود و پس از تجویز دارو، تخم مرغ ها باید در طول دوره قطع مصرف دارو و تا زمانی که غلظت دارو بی خطر باشد هم مصرف نشوند. معمولا طول دوره قطع مصرف تا مصرف تخم مرغ یا کشتار مرغ روی بسته بندی دارو توسط شرکت سازنده نوشته می شود اما بطور کلی بهتر هست تا دو هفته پس از قطع دارو تخم مرغ یا گوشت مرغ مصرف نشود. برای اطلاعات بیشتر می توانید در مورد واژه maximum residue limit (MRL) و withdrawal در مورد مصرف آنتی بیوتیک ها سرچ کنید. موفق باشید
سلام من یه سوال داشتم
مقعد جوجه هام قرمز شده و ورم کرده و بی حالن
بنظرتون تتراسایکلین بهشون بدم؟
نمیدونم بیماریه یا نه لطفا کمکم کنید میترسم بمیرن
سلام، اگر منظورتون تورم و چسبندگی مقعد هست این عارضه به علت وجود میکرو ارگانیسم های مضر در محل نگهداری طیور بوجود میاد. بهتر هست که جوجه های بیمار از سایرین جدا شوند. محل نگهداری را ضدعفونی و گندزدایی کنید. اگر محل مقعد بسته شده با کمی گلیسرین آن منطقه را چرب کنید. از مصرف خودسرانه دارو پرهیز کنید و حتما از دامپزشک مجرب بخواهید گله را ویزیت کند.