نقش مواد معدنی در زنبورعسل

تاثیر مواد معدنی بر زنبورعسل

فهرست عناوین مقاله

همه ی ما در مورد مواد معدنی اطلاعاتی داریم ولی…

  • چقدر در مورد اهمیت این مواد در سلامتی زنبور عسل می دانیم؟
  • چرا گاهی اوقات زنبور عسل سراغ گنداب ها و فضولات می رود؟
  • چطور گروهی از مواد کم مصرف میتوانند نقش حیاتی در سلامت زنبور عسل ایفا کنند؟
  • چرا از مواد معدنی به عنوان موادی یاد می شود که نبود یا کمبود آنها کل سیستم بدن را مختل میکند؟
  • نقش مواد معدنی در تنظیم متابولیسم چیست؟

این مقاله را تا انتها بخوانید…

تاثیر کمبود مواد معدنی بر زنبورعسل

مواد معدنی

مواد معدنی به دو گروه عناصر کم مصرف و پر مصرف تقسیم می شوند. عناصر ضروری پر مصرف عبارتند از  فسفر، کلسیم، منیزیم، پتاسیم و سدیم و عناصر کم مصرف شامل روی، مس، آهن، کروم، منگنز و سلنیوم می باشند.

تاثیر  مواد معدنی بر زنبورعسل

نقش فیزیولوژیک مواد معدنی

مواد معدنی باید به مقدار کافی در اختیار سلولها قرار بگیرند تا احتیاجات طیف وسیعی از عملکردهای متابولیکی و یا ساختاری را برآورده سازند. رشد، متابولیسم، تولید مثل و عملکرد اعصاب و عضلات همگی به وجود این مواد وابسته هستند. مواد معدنی به دلیل نقش کاتالیزوری که دارند باعث تنظیم عملکرد بخش های مختلف می شوند. وجود مقدار کافی و قابل جذب این عناصر باعث بهبود تمام شاخص ها می شود. بسیاری از بیماری ها و مشکلات با کمبود یا عدم توازن مواد معدنی ارتباط مستقیم دارند. در این مقاله درباره اهمیت این مواد و نقش آن ها در زنبور عسل بیشتر صحبت میکنیم.

برای دریافت مشاوره رایگان و عضویت در گروه تلگرامی مشاوره تخصصی زنبورداری اطلاعات خود را وارد کنید.

را‌ه‌های تأمین مواد معدنی توسط زنبور‌عسل

زنبور عسل مواد معدنی مورد نیاز خود را به طور عمده از طریق منابع گیاهی و مخصوصا گرده گل به دست می اورد. اما منابع گیاهی تنها بخش کمی از مواد معدنی مورد نیاز زنبورعسل را تأمین  می­کنند. برای رفع این کمبود و تأمین  املاحی که در شهد و گرده گیاهان وجود ندارد، زنبورها منابع خاکی و آبی را ترجیح می­دهند. گاهی اوقات زنبور عسل سراغ گنداب­ها می رود و پدیده گند خواری که در زنبورستان ها دیده می شود به طور عمده ناشی از کمبود مواد معدنی است.

اثرات مواد معدنی در زنبورعسل

چرایی و اثرات کمبود و بیش بود مواد‌معدنی در زنبور‌عسل

ترکیبات و ارزش غذایی شهد و گرده گیاهان موجود در یک منطقه جغرافیایی از فصلی به فصل دیگر دائماً دستخوش تغییر می­باشد و  ترجیح غذایی زنبورهای عسل به شدت با فصول و در دسترس بودن منابع گل مرتبط است. زنبورهای عسل ممکن است در طول تغییرات شرایط فصلی به دنبال مواد مغذی خاص باشند. برقرای تعادل بین مواد مغذی مورد نیاز و تأمین  این مواد برای زنبورعسل امری بسیار دشوار و در عین حال حائز اهمیت می­باشد. تحقیقات نشان داده است که تاکنون 27 عنصر کمیاب (مواد معدنی) در گرده ها یافت شده است. در صورتی که زنبورستان در محلی مستقر شود که محیط نتواند نیاز های کندو را تأمین  کند و یا میزان ذخیره گرده کندو کم باشد پیامد های حاصله موجب عدم تأمین  مواد مغذی مورد نیاز زنبور عسل و کاهش پرورش نوزاد و کوتاه شدن طول عمر زنبورهای عسل می شود که در نهایت بهره وری کلنی را تحت تأثیر قرار می دهد. گاهی اوقات مواد معدنی به حد کافی  در طبیعت و دسترس زنبور عسل وجود دارند اما باز هم مشکل کمبود مواد معدنی پیش خواهد که به دلیل چالش جذب این عناصر می باشد به طور مثال در گرده ترکیباتی به نام فیتات وجود دارد که با باند شدن به مواد معدنی و هدر دادن آن ها مواد معدنی را از دسترس زنبور عسل خارج می کنند.بنابراین علاوه بر وجود مواد معدنی قابل جذب بودن آن ها نیز مهم است.

غلظت های خیلی زیاد یا خیلی کم عناصر معدنی می تواند بر میزان پرورش نوزاد تأثیر بگذارد. بالا بودن عناصر پتاسیم یا فسفات و غلظت کم سدیم با فلج زنبورعسل مرتبط است. سطوح بیش از حد سدیم، کلرید سدیم و کلسیم برای زنبورهای عسل سمی هستند. از سویی دیگر گرده حاوی  بیش از 2 درصد خاکستر از پرورش نوزاد جلوگیری می کند.

نقش هر عنصر در بدن زنبور عسل

نقش هر عنصر در بدن زنبور عسل

با توجه به مطالب گفته شده وجود مقدار تضمین شده و قابل جذب مواد معدنی برای تنظیم متابولیسم زنبور عسل اهمیت ویژه ای دارد. متابولیسم اپتیمایزر بن‌زا بی با قابلیت جذب بسیار بالایی که دارد عناصر معدنی مورد نیاز زنبور عسل را در اختیار  قرار داده و باعث بهبود شاخص های عملکردی زنبور عسل می شود.

این مقاله را با دوستانتان به اشتراک بگذارید :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *